با چشمان خود دلخوشی ها و رازهای غیرقابل تکرار هر شهر را کشف کنید. در مورد تاریخ و قصه های بی نظیر شهر ترجیح داده شده با مناظر و سایت های آن و موارد دیگر…
دهانه غلامان نام یک محوطه باستانی است که در حدود ۲ کیلومتری روستای قلعهنو و ۴۴ کیلومتری شهرستان زابل قرار دارد. این شهر که متعلق به دوران هخامنشی است، در دامنهی یک رشته تپه طبیعی به درازای تقریبی دو تا سه کیلومتر جای گرفته است. پیش از شناسایی در سال 1339، این شهر زیر تودهی عظیم از شنهای روان مدفون بود و در طی سالهای 44-1341 مورد خاکبرداری و کاوش قرار گرفت. به گفته باستانشناسان دهانهی غلامان عمر بسیار کوتاهی در حدود 150 تا 200 سال در سدههای ششم و پنجم پیش از میلاد داشته و این اثر حداقل برای مدت کوتاهی، مرکز سیاسی، اداری و اجتماعی و پایتخت درانگیانای هخامنشی بوده است.
بر خلاف بسیاری از شهرهای باستانی که در طول زمان رشد کرده و از روستاهای کوچک به شهرهای بزرگ تبدیل شدهاند، دهانهی غلامان با برنامه ریزی و نقشه قبلی بنا شده است. این امر دهانهی غلامان را نمونه قابل توجهی برای مطالعه روند تاریخ شهر سازی در ایران میکند.
دهانهی غلامان، بر خلاف سایر آثار به جای مانده از عصر هخامنشی، به بازدیدکنندگان اجازه میدهد تا خانههای خشتی مردم عادی را در کنار ساختمانها و بناهای عظیم عمومی یا دولتی مشاهده کنند.
دهانه غلامان دارای ساختمانهای بزرگ عمومی، معبد، محلههای مسکونی، خیابان، آبراهه، محلههای نظامی و صنعتی است.
بناها و ساختمانهای تمام خشت این شهر دارای پلان مربع یا مستطیل با ستونهای فراوان و سقفهای گنبدی و ضربی است. با توجه به وزش بادهای معروف ۱۲۰ روزه سیستان که از شمال غرب به جنوب شرق است، ورودی تمام خانههای آن در ضلع جنوبی ساختمان قرار دارد. این شهر برج و بارو ندارد که نشان دهنده ثبات امنیت این منطقه در گذشتههای دور است.
قلعه نو