Please wait ...

ویرانه های پاسارگاد، اولین پایتخت شاهنشاهی امپراطوری هخامنشی در شمال شرق تخت جمشید، در استان فارس قرار دارد. پاسارگاد آرامگاه کوروش کبیر را در خود جای داده است؛ شاهی که بیش از هر چیز به دلیل بزرگ منشی، سعه صدر و رویکرد سخاوتمندانه خود در قبال ملل فتح شده و همچنین تنظیم اولین منشور حقوق بشر نامش در  تاریخ به جای مانده است.

گفته می شود کوروش از این رو پاسارگاد را به پایتختی خود انتخاب نمود که نزدیک به عرصه نبردی بود که طی آن ایشتوویگو آخرین شاه ماد را شکست داد و امپراطوری هخامنشی را بنیان گذاشت.

آنچه از کاخ کوروش باقی مانده شامل ستونی منحصر بفرد با سنگ نگاره ای از یک "پیکر بالدار" است که گفته می شود نمود و تمثالی از خود کوروش است. این پیکر ردایی عیلامی بر تن، تاجی مصری بر سر و بال هایی آشوری دارد؛ کشورهایی که همگی از ملل فتح شده به دست هخامنشیان بودند.

روی تپه ای در مرز شمالی پاسارگاد، بنایی مستحکم که با سنگ آهک و بدون ملات ساخته شده وجود دارد که با عنوان تل تخت شناخته می شود. در ساخت این بنا به شیوه دیگر آثار معماری هخامنشی از روش همبندی برای متصل کردن بلوک های سنگی استفاده شده است. همبندی شیوه ای باستانی است که در آن بدون استفاده از ملات ازاتصالات بلوک‌های سنگی استفاده می شود. با وجود اینکه کاخ‌های پاسارگاد طی گذشت زمان خالی از سکنه گشته و متروک شدند، اما تل تخت در دوران های بعد نیز به عنوان دژ مورد استفاده قرار گرفت.

مقبره کوروش، که از مهمترین بناهای پاسارگاد است، دارای طرحی مشابه زیگورات های بین النهرینی است. این بنای ساخته شده از سنگ آهک دارای شش پله است که به مرقدی منتهی می شوند که باور بر این است در آن پیکر کوروش هخامنشی روی تختی طلایی  نهاده شده بود. گفته می شود در جریان حمله اسکندر، آرامگاه کوروش مورد تهاجم قرار گرفت و گنج‌های آن به یغما رفت. بر اساس مستندات تاریخی یونانی، زمانی که مهاجمان وارد آرامگاه کوروش شدند، کتیبه ای یافتند که روی آن نوشته شده بود : "ای انسان، هر آنکه هستی، از هر جایی می آیی، که می دانم خواهی آمد، بدان من کوروش هستم، کسی که امپراطوری پارس را بنیان گذاشت. پس به خاطر این آرامگاه بر من خرده مگیر."

تا 100 سال پیش، تصور می شد که آرامگاه کوروش به مادر حضرت سلیمان تعلق داشت. این آرامگاه مکانی زیارتی بود و مسجدی در کنار آن ساخته شده بود که تا قرن چهاردهم میلادی مورد استفاده قرار داشت. بقایای مسجد در دهه 70 میلادی، زمانی که مقبره کوروش مرمت شد، مورد پاکسازی قرار گرفتند.

مطالعات باستان شناسی اخیر نشان می دهند مهندسان هخامنشی پاسارگاد را به شکلی ساخته بودند که در مقابل زلزله‌های عظیم مقاوم باشد.

پاسارگاد به عنوان یکی از میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

امیر حسین

باشکوهترین منظره ای که تا بحال من دیده بودم.از چند قسمت دیدنی با فاصله های نسبتا نزدیک از هم قرار گرفته بودند.که قسمت آخر بالای یک تپه قرار گرفته بود.توصیه میکنم اگر پاسارگاد رو ندید حتما از این اثر تاریخی و با عظمت دیدن نمایید.

پاسارگاد

  • آدرس

    پاسارگاد