با چشمان خود دلخوشی ها و رازهای غیرقابل تکرار هر شهر را کشف کنید. در مورد تاریخ و قصه های بی نظیر شهر ترجیح داده شده با مناظر و سایت های آن و موارد دیگر…
این مجموعه تنها موزه فضای باز ایران است و به هدف پاسداری از فرهنگ و معماری روستایی گیلان در فضایی به وسعت 45 هزار هکتار در پارک جنگلی سروان ایجاد شد. فکر اولیه ایجاد موزه در سال 1369، زمانی که زلزله 7.4 ریشتری رودبار را لرزاند، شکل گرفت. اجرای طرح موزه میراث روستایی که در قالب آن قرارشد 9 روستای اصیل گیلان به پارک جنگلی سروان انتقال یافته وآثار و بناهای آن با مقیاس واقعی و در بستری مشابه وضعیت اولیه واچینی شوند، از سال 1384 آغاز شد.
این موزه علاوه بر معماری روستایی مناطق مختلف استان نحوه زندگی، فرهنگ سنتی، ابزارهای کار، خوراک و پوشاک مردم گیلان را نیز به نمایش میگذارد.
تاکنون 7 روستا به محل موزه انتقال یافته است. این مجموعه شامل حدود 80 بنای دوباره چینی است که قدمت تقریبی آن به ۱۵۰ سال میرسد و 35 بنای آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
علاوه بر خانه، بناهای جانبی مثل انبار برنج، تلمبار و طویله، باغچه سبزیجات، باغ چای، توتستان و نارنجستان در سایت ایجاد شدهاند تا نمایانگر فعالیتهای معیشتی در روستاهای گیلان باشند. در این موزه دام و طیور نیز نگهداری میشود.
این مجموعه همچنین شامل رستوران، چای خانه، بازار، کارگاههای آموزش و تولید صنایع دستی، محوطه بازیها و نمایشهای سنتی، پارک کودک، باغهای پرورش گیاهان دارویی و درختان بومی است.
جهت حفظ اصالت مجموعه، راهنمایان موزه با پوشش محلی به بازدیدکنندگان درباره خانهها و فرهنگ گیلان توضیح میدهند. نمایشگاه و بازارچه صنایع دستی، عکس و نقاشی، دستاوردهای معماری، پوشاک محلی و سفره گیلانی نیز دایر است. جهت حفظ و معرفی آیینهای سنتی، موسیقی محلی و بازیها و نمایشهای بومی گیلان برای نسلهای آینده در محل موزه جشنوارههای متعددی برگزار میشود.
این مجموعه شامل پژوهشگاه معماری و مردم شناسی است که نتایج مطالعات معماری و مردم شناسی هر دو در قالب کتابهای علمی مردم شناسی و معماری منتشر شده است.
خیابان رشت تهران جاده سراوان