با چشمان خود دلخوشی ها و رازهای غیرقابل تکرار هر شهر را کشف کنید. در مورد تاریخ و قصه های بی نظیر شهر ترجیح داده شده با مناظر و سایت های آن و موارد دیگر…
روستای تاریخی ماسوله در فاصله ۵۵ کیلومتری رشت در استان گیلان قرار دارد. این شهر در منطقه کوهستانی و جنگلی در دامنهای صخرهای با وسعت ۱۶ هکتار ساخته شده است. جمعیت ماسوله حدود 600 نفر است و این روستا از غرب با خلخال، از شمال با ماسال و از جنوب به طارم همسایه است.
این روستا در کنار رودخانهی ماسوله رودخان قرار دارد. جنگلهای منطقه پوشیده از درختان راش، آزاد، بلوط، توسکا و زبان گنجشک است. آب و هوای ماسوله آمیزه ای از رطوبت دریا و لطافت کوهستان است. تابستانهای ماسوله معتدل و مرطوب و زمستانهای آن سرد و مرطوب است. رطوبت هوای این شهر 87% و سالانه 100 روز مه غلیظ دارد.
هسته اولیه ماسوله منطقه تاریخی کهنه ماسوله است که در 6 کیلومتری شمال غربی این شهر واقع است. سایت کهنه ماسوله بر فراز تپهای قرار دارد که روی آن آثار پایه دیوارهای بناهای سنگی قابل مشاهده است. کاوشهای باستان شناسی مشخص کرده که این دیوارها متعلق به خانه و اتاقهایی بوده که کوره ذوب آهن و فلزات دیگر داشتهاند. در این اتاقها آثاری از ظروف سفالی و ابزار فلزی متعلق به قرون پنجم و ششم هجری قمری نیز به دست آمده است.
ساکنان کهنه ماسوله در حدود 800 تا هزار سال پیش به دلایل نامعلومی از این منطقه کوچ کرده و به همراه مردمانی از دیگر نقاط ایران در محل فعلی روستا سکنی گزیدند.
ماسوله یک روستای پلکانی است که معابر عمومی آن بام خانههاست. اختلاف ارتفاع بلندترین نقطه تا پایینترین سطح روستا حدود 100 متر است. معابر ماسوله به وسیله پلههای سنگی به هم مرتبط میشوند. روستا متشکل از چهار قسمت به نامهای محله خانهبر، محله مسجدبر، اسد محله و کش سر است.
خانههای ماسوله بیشتر دوطبقه و به ندرت یک و یا سه طبقه است. بخشهای یک خانه بزرگ در ماسوله عبارتند از دالان، سیاهچال، انبار، پلههای بلندی که طبقه همکف را به طبقه دوم میپیوندد، دستشویی، اتاق بزرگ پذیرایی، اتاق کوچکتری که نشیمنگاه ساکنان خانه است، سومه یا اتاق زمستانی خانواده و تالار که یک ایوان کوچک است. خانههای کوچکتر سادهتر بوده و فضای کمتری دارند.
خشت، سنگ، تیرهای چوبی و سرخس وحشی عمده مصالح به کار رفته در سازههای ماسوله است. سرخس وحشی به طور خودرو در ماسوله میروید و عایق آب است. ساکنان ماسوله هر سال یکبار بنای خانههای خود را به گل زرد و سقف آن را با گل کبود که هر دو از کناره ماسوله رودخان به دست میآید، اندود میکنند.
بازار ماسوله که بدون سقف و سرباز است نبض اقتصادی این روستای گردشگری است و نمایی از جنگل دارد. این بازار محل دکانهای چموشدوزی، آهنگری، چاقوسازی، نانوایی، بقالی و ... است.
ماسوله سه امامزاده دارد که یکی در میانه روستا واقع است و دوتای دیگر در مناطق کوهستانی نزدیک آن قرار دارند. این روستا دارای آبشارهای متعدد با 20 تا 30 متر ارتفاع و چند چشمه معدنی است که آب آن خواص درمانی دارد.
روستای تاریخی ماسوله در سال 1354 و سایت کهنه ماسوله در سال 1385 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدند.
استان گیلان ماسوله