با چشمان خود دلخوشی ها و رازهای غیرقابل تکرار هر شهر را کشف کنید. در مورد تاریخ و قصه های بی نظیر شهر ترجیح داده شده با مناظر و سایت های آن و موارد دیگر…
مسجد جامع قم سازهای دو ایوانی است که طرحی چهار گوش دارد. این مسجد که بعد از مسجد امام حسن عسکری (ع) دومین مسجد قدیمی شهر محسوب میشود، دارای تزیینات فوق العاده زیبا از نوع کاشی، گچ بری و مقرنس است.
در ساخت این مسجد که مساحتی بالغ بر 6 هزار متر مربع را در بر میگیرد، آهن به کار نرفته است. به منظور تامین نور کافی و همچنین تصفیه هوا در نقاط مختلف این مسجد از نورگیر و مشبک استفاده شده است. گنبد این مسجد که در سال 512 ساخته شد، یکی از بزرگترین گنبدهای ایران است.
ایوان اصلی مسجد 7 متر پهنا و 18 متر ارتفاع داشته و یک ورودی 14 متری دارد. این ایوان با مقرنس های گچ بری شده و کاشیهای کوچک و چندین کتیبه آراسته شده است. مقرنس طلایی این ایوان از دور آجری به نظر میرسد.
حیاطی بزرگ در مقابل ایوان اصلی قرار دارد و در سه ضلع خود دارای شبستان بوده و همچنین حوضی بزرگ در مرکز آن قرار دارد.
ایوان شمالی و شبستانهای شمالی و شرقی در زمان حکومت فتحعلی شاه قاجار ساخته شدند. در این دوران، ایوان جنوبی و تالار گنبد نیز مورد نوسازی قرار گرفتند. شبستان غربی و زیرزمین آن در زمان ناصرالدین شاه ساخته شدند. این زیرزمین دارای 18 ستون بوده و یکی از خنک ترین نقاط مسجد است.
مسجد جامع قم دارای چندین محراب است. در یکی از شبستانهای شرقی آن، محرابی ساخته شده که کمی کوتاه تر از محل ایستادن نمازگزاران است و دیواری مشبک در مقابل آن قرار دارد که در طول ماههای گرم سال برای امام جماعت هوای تازه فراهم میسازد.
قدیمیترین کتیبه مسجد بر بالای ایوان جنوبی قرار دارد و قدمت آن به سال 512 باز میگردد. این کتیبه دربرگیرنده آیات مبارکه قرآن روی کاشیهای معرق است و به دلیل ابعاد بزرگ حروف آن حتی از دور نیز قابل خواندن هستند. این کتیبه به دستور آیت الله سید حسین بروجردی مورد احیا و بازسازی قرار گرفت.
در دوران فرمانروایی فتحعلی شاه قاجار و در سال 1210 مسجد جامع با کاشی تزیین و آراسته شد اما به مرور زمان این تزیینات آسیب دیدند و بدین ترتیب یک بار در سال 1323 و بار دیگر در سال 1955 مورد بازسازی قرار گرفتند.
همچنین در قسمت شمالی مسجد یک سنگ شاخص منحصر به فرد قرار دارد که زمان نماز و عبادت را به طور دقیق به نمازگزاران نشان میدهد.
بزرگراه عماریاسر