با چشمان خود دلخوشی ها و رازهای غیرقابل تکرار هر شهر را کشف کنید. در مورد تاریخ و قصه های بی نظیر شهر ترجیح داده شده با مناظر و سایت های آن و موارد دیگر…
مجموعه تاریخی گنجعلیخان توسط یکی از فرماندهان صفوی به همین نام که در سال 974 شمسی حاکم کرمان شد، بنا شده است. این مجموعه که در مرکز شهر کرمان و در حاشیه بازار واقع شده، دارای مساحت 11000 متر مربعی است و شامل میدان، حمام، مسجد، آب انبار، ضرابخانه، سرا و بازار می شود.
میدان گنجعلیخان دارای طاقنماهای آجری، کاشیکاری، فضای سبز و حوض آب است. در 3 ضلع میدان گنجعلیخان بازار و در یک ضلع آن سرای گنجعلیخان قرار دارد.
بازار گنجعلیخان خیابان مستقیمی به طول 3 کلیومتر است که دو دروازه ورودی و خروجی شهر یعنی دروازه ارگ و دروازه مسجد وکیل در دو سر آن قرار دارد. این بازار شامل چندین کاروانسرا، سرا و تیمچه است که در ان کاسب ها و حرفه های گوناگون فعالیت می کردند.
حمام گنجعلیخان که در ضلع جنوب میدان و در میانه بازار بزرگ کرمان قرار دارد، در سال 989 شمسی ساخته شده است. این حمام 1300 متر مربع زیربنا دارد و شامل سردر، دالان ورودی، رختکن، هشتی، گرمخانه، چال حوض، بخش خصوصی و تون میباشد. این حمام دارای تزیینات نقاشی، مقرنس ، کاشیکاری و گچبری است و تا حدود 60 سال پیش استفاده می شد.
حمام زنانه گنجعلیخان مانند حمام سنتی مردانه آن دارای رختکن و گرمخانه است. این بنا دارای ستونهای سنگی یکپارچه است که گنبدی برروی آنها قرار گرفته است. حمام زنانه گنجعلیخان اکنون به موزه مردم شناسی تغییر کاربری داده است.
مسجد گنجعلیخان در ضلع شرقی میدان و در کنار سرای گنجعلیخان واقع شده است. این مسجد دارای یک گنبدخانه مربع است که در مرکز آن نورگیری 12 ضلعی قرار دارد. سطح داخلی گنبد پوشیده از مقرنس و سایر تزیینات رایج دوره صفوی است.
ضرابخانه که در شمال میدان گنجعلیخان واقع است، دارای نقشه چهار طاقی است و به صورت 8 ضلعی ساخته شده است. این ضرابخانه دارای یک گنبد مرکزی و ایوان های جانبی است و با گچبریهای زیبایی تزیین شده است. این بنا که تا اواخر حکومت گنجعلیخان محل ضرب سکه های دولتی بود، اکنون به موزه سکه کرمان تغییر کاربری داده است.
آب انبار گنجعلیخان توسط علیمردان خان پسر گنجعلیخان بنا شده است و دارای سردری زیبا با تزیینات مربوط به دوره صفوی است.
سرای گنجعلیخان در ضلع شرقی میدان قرار دارد و برسردر آن تاریخ احداث 976 شمسی حک شده است. این سرای چهار ایوانی در دو طبقه ساخته شده است و ایوانهای شرقی و شمالی و جنوبی آن تزییناتی از نوع گچبری و نقاشی دارند. در طبقه زیرین دکان ها و در طبقه بالا حجرههای تجار ساخته شدهاند. نمای این سرا دارای کاشیکاری معرق با طرحهای رایج عصر صفوی است.
میدان توحید، بازار کرمان