با چشمان خود دلخوشی ها و رازهای غیرقابل تکرار هر شهر را کشف کنید. در مورد تاریخ و قصه های بی نظیر شهر ترجیح داده شده با مناظر و سایت های آن و موارد دیگر…
باغ فین از نظر تاریخی یکی از مهمترین نمونههای باغ و معماری باغ در ایران است چرا که ویژگیهای معماری دوران صفوی، زندیه و قاجار را با هم تلفیق کرده و در خود جای داده است.
گفته می شود نام این باغ ریشه در واژه باستانی ایرانی "پین" به معنای پایان دارد زیرا این باغ در جایی قرار دارد که زمانی نقطه پایانی شهر کاشان بود. افراد محلی عموما این باغ را به علت بزرگی و وسعت آن باغ شاه مینامند.
با وجود اینکه اولین بار 1200 سال پیش یعنی زمانی که یعقوب لیث صفاری و ارتش وی این باغ را یافتند، از این باغ در نوشتههای تاریخی نام برده شد، اما باید طرح و نمای فعلی باغ را به صفویان نسبت داد.
مانند بسیاری از باغ های ایرانی، باغ فین در ابتدا برای شاه عباس به گونه ای طراحی شد تا تجسم بهشت از نگاه ایرانی باشد.
باغ فین به سبک چهارباغ طراحی شده است؛ این باغ آنچه از کاخ دو طبقه شاه عباس و شماری دیگر از بناهای سلطنتی را که از دوره صفوی باقی مانده، در خود جای داده است. بناهای دوران صفوی با نقاشیهای رنگارنگ و زیبا روی دیوارها و سقف تزیین می شدند. برخی از این تزیینات صفوی که در بناهایی مانند عالی قاپو و چهل ستون در اصفهان نیز به کار رفتند، بعدها توسط قاجارها با گچ پوشانده شدند.
با وجود اینکه قاجاریان بسیاری از بناهای دوره صفوی این باغ را عوض یا بازسازی کردند، طرح کلی درختان و حوض های سنگ مرمر آن تقریبا دست نخورده باقی مانده اند.
حوضهایی با آب گردان، جویهایی با کاشیهای آبی-سبز و فوارههای باغ فین به گونه ای هنرمندانه ساخته شده اند که جریان آب در آنها نیاز به موتور پمپ ندارد.
چشمه سلیمانیه در نزدیکی حمام فین با سیستم آب زیرزمینی خود که به صورت حقیقتا هنرمندانهای طراحی شده است، منبع لایزال آب برای باغ فین است و چندین جریان آبی را به حوض ها و استخرهای گوناگون هدایت کرده و درختزارهای وسیع باغ را که شامل 579 سرو و 11 چنار می شود، سیراب می کند.
مردم کاشان بر این باورند چشمه 7000 هزار ساله سلیمانیه معجزه حضرت سلیمان بوده و آب آن شفابخش است.
حیاط اصلی، مهمترین مشخصه باغ فین در محاصره چهار برج و بارو قرار دارد و مساحتی حدود 1.7 هکتار از این باغ 2.3 هکتاری را در بر می گیرد. گذرگاهی مرکزی در حیاط اصلی سردرخانه در قسمت جلویی باغ را به شاهنشین در قسمت انتهایی آن متصل می کند.
باغ فین نمونه ای تمام عیار از باغ ایرانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو است.
بلوار امیرکبیر