با چشمان خود دلخوشی ها و رازهای غیرقابل تکرار هر شهر را کشف کنید. در مورد تاریخ و قصه های بی نظیر شهر ترجیح داده شده با مناظر و سایت های آن و موارد دیگر…
کاخ عالی قاپو عمارتی 6 طبقه در قسمت غربی میدان نقش جهان، جایی است که شاه عباس صفوی بیشتر اوقات خود را در آن سپری میکرد و در همین کاخ پذیرای میهمانان و هیئتهای خارجی بود. وی از تالار این کاخ به مشاهده بازیهای چوگان و رژههای نظامی میپرداخت و در آن ضیافتهای رنگین ترتیب میداد.
عالی قاپو در واقع ورودی دولتخانه صفوی بود و وسعت آن از میدان نقش جهان تا بلوار چهارباغ است. برخی میگویند نام این کاخ در اصل دروازه علی بوده است زیرا زمانی که شاه عباس درب حرم حضرت علی (ع) در نجف را با دری نقرهای تعویض کرد، درب اصلی را به اصفهان آورد و دستور داد در کاخ عالی قاپو نصب شود.
بر اساس برخی روایات، ساختمان اصلی عالی قاپو بنایی ساده مربوط به دوره تیموریان بوده که شاه عباس آن را بسط و گسترش داده است. گفته میشود بنیانگذار سلسله صفوی بعد از جشن گرفتن اولین نوروز خود در این بنا، تصمیم گرفت آن را تبدیل به اقامتگاه دائمی خود کند و به همین ترتیب آن را بازسازی کرد و توسعه داد.
به رضا عباسی، استاد نقاشی مینیاتور سفارش انجام تزیینات داخلی ساختمان داده شد و نقوش گیاهی، حیوانی و پرندگان که روی دیوارها و سقف عالی قاپو نقش بسته اند، اثر این استاد و شاگردان اوست.
زمانی که شاه عباس مسجد شیخ لطف الله را ساخت، راهرویی نیز زیر میدان نقش جهان ساخته شد که کاخ عالی قاپو را به مسجد سلطنتی و خصوصی درباریان متصل میکرد. بواسطه این راهرو، شاه عباس میتوانست بدون گذر از میدان نقش جهان و دیده شدن به مسجد برود.
جانشینان شاه عباس نیز در 5 مرحله دست به توسعه عالی قاپو زدند. این کاخ اکنون 6 طبقه دارد. با وجود این عده ای، بام کاخ را که چشم اندازی وسیع از شهر ارائه میدهد، طبقه هفتم کاخ میدانند.
طبقه اول کاخ عالی قاپو دفاتر و بخش اداری را در خود جای داده بود و طبقه سوم نیز دارای تالاری با 18 ستون آینه کاری شده و همچنین سقفی مزین به نقاشی های چشم نواز است.
در طبقه ششم کاخ عالی قاپو یک تالار موسیقی یا اتاق صوت است که در آن میهمانان به حضور شاه شرفیاب میشدند و گروههای گوناگون موسیقی برای شاه به اجرا میپرداختند. روی سقف تالار موسیقی تزییناتی از اشکال صراحی و جامهای گچ کاری شده است که در بهبود صوت موسیقی نقش ایفا میکردند.
کاخ عالی قاپو با ارتفاع 48 متری خود، زمانی بلندترین ساختمان اصفهان محسوب میشد. این کاخ همراه با میدان نقش جهان به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
میدان نقش جهان
عالی قاپو واقعا عمارت دیدنی و زیبایی هست.روی دیوارها و سقف نقاشی پرنده و طبیعت بسیار دیدنی کشیده شده.