با چشمان خود دلخوشی ها و رازهای غیرقابل تکرار هر شهر را کشف کنید. در مورد تاریخ و قصه های بی نظیر شهر ترجیح داده شده با مناظر و سایت های آن و موارد دیگر…
مسجد شیخ لطف الله، اولین عمارت از چهار عمارت میدان نقش جهان، به عنوان مسجد شخصی خاندان سلطنتی بین سال هایی 1601 تا 1619 در زمان حاکمیت شاه عباس صفوی ساخته شد.
این مسجد نام خود را از یک روحانی اهل جبل عامل لبنان گرفته که مورد احترام و عنایت شاه عباس بود و بر اساس برخی از روایات پدرزن این شاه صفوی بود. گفته می شود شاه صفوی این مسجد را ساخت تا شیخ لطف الله جایی برای برگزاری کلاس های دینی و برگزاری نمازهای جماعت داشته باشد.
مسجد شیخ لطف الله که دقیقا در مقابل کاخ عالی قاپو قرار گرفته است، از طریق یک راهروی زیر زمینی به این کاخ وصل شده بود تا شاه عباس صفوی برای ورود به مسجد نیازی به گذر از میدان نقش جهان نداشته باشند.
در تقابل با نقشه و معماری ساده مسجد، از حضور بهترین هنرمندان در آرایه بندی و تزئینات داخلی و خارجی و ازعالی ترین مواد و مصالح در سازه بندی این بنا استفاده شده است.
بر خلاف دیگر مساجد ایران، این مسجد مناره یا صحن ندارد. کتیبه ای به خط ثلث در سر در مسجد به خط علیرضا عباسی، استاد خطاطی قرن 11 هجری قمری به چشم می خورد.
گنبد مسجد هم در داخل و هم در بیرون به صورت هنرمندانه ای کاشی کاری شده است. بیرون گنبد دارای طرح های اسلیمی فیروزه ای و کرم رنگ است که به یک ستاره فیروزه ای رنگ منتهی می شوند.
کاشی کاری معروف زیر گنبد مسجد شیخ لطف الله، شبکه ای از نقشمایه های از بیرون به مرکز کوچک شونده است و همچون دم طاووسی به نظر می آید که تن آن شعاع نوری است که از نورگیر گنبد بر روی آن می افتد.
تزیینات داخلی زیرگنبد مسجد شیخ لطف الله، ملهم از نظریه وحدت وجود سهروردی، فیلسوف اشراقی ایرانی است و خود الهام بخش طرح قالی نفیس اردبیل، موسوم به طرح شیخ صفی، فرش عجایب که بزرگ ترین و یکی از نفیس ترین قالی های جهان است و میدان آزادی در تهران شده است.
پنجره های مشبک اطراف پایه گنبد نور مسجد را تامین می کنند. پایه گنبد دارای کاشی کاری های آبی با نقوش گیاهی است و همچنین یک کتیبه معرق که آیاتی کوتاه از قرآن کریم بر آن نقش بسته است، در این قسمت وجود دارد.
محراب مسجد با کاشی های آبی، فیروزه ای و زردرنگ و مقرنس تزیین شده است. نوشته های روی این کاشی ها شامل اشعار شاعران و آیات قرآن و همچنین نام امامان شیعه و احادیث پیامبر اسلام (ص) می شوند.
مسجد شیخ لطف الله در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
میدان نقش جهان